Valmistuttuaan taide- ja sisustusartesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta Markus pohti vaihtoehtoja ja totesi, että lasi vetää puoleensa. Hän haki Ammattiopisto Tavastiaan, Nuutajärven toimipisteeseen ja suoritti siellä lasinpuhalluksen artesaanitutkinnon.
”Lasi on uskomattoman kiehtova materiaali! Se on todella monipuolinen ja haastava,” kiteyttää Markus. ”Kuumassa lasissa yhdistyy taiteellinen puoli, kemia ja fysiikka ja aina oppii jotain uutta”.
Markus on kotoisin Parkanosta. Tänään hän asuu Nokialla ja työskentelee Nuutajärven lasikylässä ja on Nuutajärven lasitaitajat ry:n jäsen. Yhdistyksessä on noin 20 jäsentä ja yhdistys ylläpitää lasihyttiä ja tarjoaa myös sekä teknistä että henkistä tukea.
Työ on Markuksen mielestä vaihtelevaa ja hän viihtyy erittäin hyvin. Silloin tällöin hän puhaltaa lasia mutta enimmäkseen hän työskentelee uunitekniikoilla. Puhaltaminen on todella nopea työtapa, kun taas uunityöt kestää useita päiviä. Tämä luo kivaa vaihtelua ja vastapainoa työskentelyyn.
Markus tulee toimeen työllään, mutta talous on suuri haaste etenkin nyt, kun sähkön hinta nousee. Muutenkin lasi materiaalina ja sen työstäminen on kallista. Kulujen kattamiseksi pitää myydä hyvin. ”Mieluummin tekee sitä mistä pitää ja elää vähän niukemmin, kuin että työskentelee ilman mielenkiintoa työhön”, pohtii Markus.
Markus rakastaa värejä, kontrasteja ja muotoja ja jokainen teos on uniikki luomus ja luomisen ilo todella näkyy hänen teoksissaan. Yleisöltä Markus on saanut hyvin positiivista palautetta hänen rohkeudestaan käyttää värejä ja muotoja ja hänen työnsä jää mieleen.
Ideat teoksiin saattaa tulla mistä vaan, ihan jokapäiväisestä elämästä. Monesti työ vie itseään eteenpäin koska työssä on niin monta vaihetta, joihin itse ei pysty vaikuttamaan. Välillä tulee yllätyksiä, esimerkiksi kun värit reagoivat keskenään eri tavalla kuin suunniteltu.
Markus osallistuu säännöllisesti näyttelyihin, mikä edellyttää uuden luomista ja uniikkien näyttelyesineiden tekemistä. Keväällä hän keskittyy piensarjoihin ja myyntiesineiden tuotantoon. Myös piensarjoissa jokainen työ on uniikki. Vaikka muoto on sama, kuviot ja värit vaihtelee ja siinä Markus saa toteuttaa kuvataidehaaveensa.
Konstrundan-kävijöille Markus avaa työhuoneensa ja esittelee uunitekniikoiden työprosessia ja yhden sarjan puitteissa myös lasimaalausta.
Nuutajärven lasikylässä on vuosittain yli 25 000 kävijää. Siellä kannattaa piipahtaa ja syventyä lasin maailmaan!