konstens fredag 2021

 


gratis konstuppgift för alla barn i lågstadieålder


Den fantastiska akvarellen

 ”Den fantastiska akvarellen” hette uppgiften år 2021 och lanserades på Konstens fredag 3.9.2021 här på Konstrundans hemsida.

Anette Gustavsson poserar framför en av sina akvareller. Konstrundan, Konstens Fredag, Den fantastiska akvarellen På filmen berättar akvarellkonstnären Anette Gustafsson om sig själv och sitt arbete varefter hon steg för steg presenterar uppgiften för barnen.

Så här beskriver Anette årets uppgift:
”Tillsammans kommer vi att experimentera och undersöka akvarellmåleriet på ett enkelt och roligt sätt med mycket vatten, pigment och lite oväntade redskap. Utan att egentligen måla med färgen, ser vi hur vattnet och slumpen leder färgpigmenten till oväntade och unika former. Inget är rätt eller fel, alla bilder blir olika och vi kanske kan hitta några figurer i mönstret när det torkat?”

Uppgiften kan utföras i skolan eller i hemmet, läraren eller föräldrarna kanske behöver hjälpa till med förberedelser samt med att samla ihop materialet.

Instruktioner

Om det är fint väder kan uppgiften gärna utföras utomhus. Annars är det bra  att skydda ett bord med plastduk eller motsvarande. Ta fram en bricka eller slät skiva för målningen att torka på och klä dig i oömma kläder.

Material som behövs:

 • 2 st papper / konstnär - gärna akvarellpapper, annars tjockt vitt ritpapper
 • 4 kulörer akvarellfärg, annars vattenfärg i kakor eller flaskfärg
 • Vatten, burk och minst en pensel
 • Sprayflaska, några tops, salt, stearinljus (vitt), pipett 
 • tuschpennor och kritor till efterarbete.

Filmen är gjord av Luvid Film.

Annette Gustavsson akvarelluppgift Den fantastiska akvarellen, Konstrundan, Konstens FredagResultaten presenteras på sociala medier. Lärarna eller föräldrarna ombeds att ladda upp bilder av barnens konstverk på Instagram #konstensfredag #konstrundan eller att skicka bilderna till Konstrundan för uppladdning. konstens.fredag@gmail.com.

Läs mera i vårt pressmeddelande från 20.5.2021.

 


 

konstens fredag 2020

Till Konstens fredag 2020 beställde vi en film, på vilken konstnären Camilla Forsén-Ström berättar om sig och sitt arbete. Därefter presenterar hon årets konstuppgift. Uppgiften är gratis för alla och den kan utföras i skolan eller i hemmet. 

Uppgiften 2020, Kunglig för en dag, ser du här:


”Kunglig för en dag”
Inspirationen till uppgiften kommer från en spännande kombination av stramt 1500-tal och modern färgexplosion från Mexico! På basen av filmen kan barnen själva utföra uppgiften, men lärare och föräldrar behöver hjälpa till med att samla ihop det material som behövs:

 • Ett lock från en skolåda eller förvaringslåda, kan vara rektangelformat, runt eller fyrkantigt, huvudsaken att det har en kant runtom och inte bara är en platt kartongbit.
 • Papperstallrikar, gärna i 2 olika storlekar.
 • Akrylfärg eller hobbyfärg och penslar.
 • Mönstrat papper (presentpapper, utrivna tidningssidor, tapetbitar).
 • Sax, linjal, blyertspenna, limstift, limpistol.
 • Foto på dig själv! Kopiera ditt foto om du inte vill klippa sönder det verkliga fotot.
 • Plocka fram pyssellådan också! Vem vet vilka knappar, pärlor, paljetter eller aluminiumfolie du
  sen kan tänkas behöva?

Lärarna eller föräldrarna ombeds att ladda upp bilder av barnens konstverk på Instagram

                  #konstensfredag #taiteenperjantai #konstrundan #konstrundan2020
 

                                                 Häng med!

 

Här kommer resultaten: