Organisation

Projektledare 

Regionkontakt för Egentliga Finland, Satakunta, Mellersta Finland och Birkaland

Konstrundan projektledare Martina LindbergSedan hösten 2019 fungerar Martina Lindberg som Konstrundans projektledare.  Projektledaren ansvarar för planerandet och genomförandet av Konstrundan. Martina har en mångsidig bakgrund och tycker mycket om att anta nya utmaningar. Till sin grundutbildning är Martina sjukskötare men livet har fört henne in på en mera kreativ bana.


Några år kom hon att jobba som smed i Fiskars bruk och sedan i drygt tio år som VD för Andelslaget hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars. De senaste tio åren har Martina främst jobbat inom ramen för sin firma och åtagit sig olika projekt. Det största uppdraget var som verksamhetsledare för Krigshistoriska föreningen i Västnyland, som rustade upp Hangö Frontmuseum.
År 2019 flyttade Martina till Pargas och råkade då se att Konstrundan sökte en projektledare – och så blev det. Även om Konstrundan går av stapeln under endast ett veckoslut i september så finns det mycket att göra året om! Och att få jobba med och för så många fina kreativa aktörer är något som Martina trivs jättebra med.

Utöver Konstrundan dirigerar Martina två körer, Pargas Damkör och Nagu Sångkör, och därtill spelar hon bl.a. dragspel, piano och cello.
Foto: Martina Lindqvist

Sekreterare

Regionkontakt för Kymmenedalen, Södra Karelen och Östra Finlands län

Konstrundan sekreterare Veronica SvenskbergVeronica Svenskberg fungerar som Konstrundans sekreterare från och med oktober 2021. Hon har ett bred kunskap om kulturfältet i Svenskfinland och studerar för närvarande till kulturproducent vid Arcada i Helsingfors. Tidigare har hon mest agerat inom körmusik och amatörteater samt olika föreningar. Kommunikation och utvecklingsarbete är nära hennes hjärta och inom Konstrundan har hon som uppgift att hjälpa projektledaren med att hålla koll på alla trådar och har nära samarbete med regionkontakterna.

Regionkontakterna år 2022

I de olika regionerna utses ansvarspersoner att hålla kontakt med deltagarna och att delta i planeringsarbetet inför Konstrundan. 

Östra Nyland och Päijänne Tavastland

Konstrundan regionkontakt Östra nylandLeena Stolzmann har varit Konstrundans regionkontakt i Östra Nyland i fjorton år alltså från Konstrundans början. Hennes resa i konstens värld började i Åbo ritskola på 70-talet och fortsatte via Västra Nyland till Borgå där hon var rektor i Borgå konstskola i 35 år. Konstrundan ger en otroligt fin möjlighet för oss att få bekanta sig med konsten och konstnären i en miljö där konsten föds, i en fascinerande värld, som ger oss glädje, hopp och för oss till nya dimensioner.

Helsingforsregionen

Konstrundan regionkontakt Helsingfors Ida Taavitsainen foto av Sohei YasuiIda Taavitsainen har varit Konstrundans regionkontakt för Helsingforsregionen sedan 2020. Hon är utbildad fotokonstnär. I sin konst är hon intresserad av frågor som har att göra med minnen, familjerelationer, när- och frånvaro. Hon arbetar ofta analogt och har bekantat sig med alternativa fotoprocesser. Ida har deltagit i utställningar i Europa och Asien och publicerat en fotobok. Vid sidan om sitt konstnärskap är hon en kulturtant med diverse snuttjobb inom konst och kultur.
Foto: Sohei Yasui
 

Västra Nyland och Egentliga Tavastland

Konstrundan regionkontakt Västra Nyland Jani A. Purhonen, människofigur som står ut i havet. Fotografi: Laura TuomiJani Anders Purhonen, född och uppvuxen i Ekenäs, är Konstrundans regionkontakt i Västnyland sedan 2019 och deltog dessutom genom att öppna sin ateljé tillsammans med Eeva Rönkä som Konstrumpan i årets runda. Konstrumpan serverade vin av körsbär, myskmalva, kardborre och tistel samt en installation och bastu med levande elektronisk musik av duon Nyymimaa. Som konstnär är hen intresserad att forska i okonventionella och kollektiva skapandemetoder som sänker tröskeln att samlas vid konsten. För närvarande är Jani aktiv med offentliga brödugnar i projektet Bread Omens, lokalradioproduktion med Radio Bekola och smått och gott inom ramen för konstinitiativet Bebetton.
Fotografi: Laura Tuomi
 

Åland 

Konstrundan regionkontakt Åland Leila Cromwell-Morgan LönnrothKonstrundan’s representative for the Åland Islands is Leila Cromwell-Morgan Lönnroth. Leila has a passion for art and believes that art is so much more than art pieces and exhibitions. Art also serves as a gateway into the human consciousness and as a tool to enhance the well-being of the viewer and artist. The Corona pandemic has had a large impact on society in general and the cultural sector in particular. We need art, now more than ever.
Leila is the owner and manager of Galleri Skarpans, a contemporary art gallery that after over 20 years in Mariehamn is relocating into new premises in the countryside. The “new” Galleri Skarpans will be opening in the stables of Kvarnbo Pensionat in Saltvik, an exciting cultural hub combining art, music, wine and food.
Photo: Leila and Nanna Sjöström art "Vallmo"
 

Österbotten

Nicole Hjelt är regionkontakt i Österbotten från och med 2021 

Konstrundan regionkontakt Österbotten Nicole HjeltSå här berättar Nicole om sig själv:
”Jag är uppvuxen i Grankulla och studerar andra året till bildkonstnär på Novia i Jakobstad. I mitt skapande arbetar jag främst med självporträtt ur olika perspektiv med tematik kring filosofi, psykologi och antropologi. Mina stora passioner i livet är bildkonst och teater och jag är även maskerare och rekvisitör. Utöver det skriver jag även mycket poesi. Jag är väldigt ivrig att börja jobba som regionkontakt för Österbotten och ser fram emot det kommande året! Det här ska bli kiva!"

Uleåborgs och Lapplands län

Ami Avellán fungerar som regionkontakt för vår nyaste region Norra Finland!

Konstrundan regionkontakt Norra Finland Ami AvellanSmyckena har tagit Ami runt omkring i Norden, från Västra Nyland via Sverige och Norge till Enare. Ami har studerat upp till magisternivå inom smyckekonst, jobbat som guldsmed i Norge och som lärare i branschen både i söder och i norr. I sitt företag Ami Avellán Jewellery formger och tillverkar Ami silversmycken i sin verkstad i Enare.
”Konstrundan är ett mycket välfungerande evenemang. För en mycket liten arbetsinsats får deltagarna synlighet över hela landet – dessutom på tre språk och via många olika kanaler! Efter att ha deltagit i Konstrundan sedan 2010 vet jag att det fungerar smidigt. Därför vill jag utöka Konstrundan att omfatta hela landet och speciellt de nordligaste delarna. Som körsbäret på kakan ordnas Konstrundan i finaste ruskatid!”

Styrgrupp

Konstrundan leds av en styrgrupp som träffas några gånger i året för att utvärdera och utveckla Konstrundan som evenemang. Styrgruppen tar del av feedback från deltagare och besökare och planerar Konstrundans framtid utgående från den.

Styrgruppens medlemmar är från olika branscher och områden i Finland för att garantera mångfald och varierande infallsvinklar. Konstrundans projektledare Martina Lindberg sammankallar styrgruppen.

Styrgruppens medlemmar 2022

  • Maija Albrecht, konstgrafiker, Degerby, Västra Nyland
  • Sebastian Jansson, formgivare, Huvudstadsregionen
  • Eliisa Riikonen, verksamhetsledare för Åbolands hantverk rf, Åboland
  • Johan Sandås, konstnär, Österbotten
  • Leena Stolzmann, rektor, Borgå Konstskola, Östra Nyland
  • Hanna Wiik-Rosenqvist, hantverkare, Åland
     

Arrangör

Åbolands hantverk rf är arrangör för Konstrundan. 

 

Utvärderingsrapport 2021 [PDF]
Konstrundans strategi 2019-2024 [PDF]