Christa Friberg, kvinna i grön klänning sitter på en gammal soffa

Österbotten: Christa Friberg

04.08.2023 kl. 07:12
Konsten och hantverket har alltid funnits i Christas liv, till en början som hobby. Ju äldre hon blev, desto mer började hon lita på sig själv, sina val och intuition och valde vid 37 år att börja studera bildkonst på Novia. På den vägen är hon.

Christa Friberg bor och arbetar som konstnär i Jakobstad. Hon tog examen i bildkonst från Yrkeshögskolan Novia 2021, men vägen till att kunna kalla sig yrkeskonstnär tog sin tid. Efter att Christa tog studenten utbildade hon sig till optiker i Helsingfors för det var ett tryggt val och det finns alltid jobb inom branschen. Christa berättar att hon försökte tänka förnuftigt och ville klara sig själv och göra ekonomiskt bra val. Om hon inte hade valt sitt yrke med enbart förståndet, så skulle hon redan då ha valt att studera konst och utbilda sig till bildkonstnär men det fick vänta ett tag. 

Christa arbetar med återvunnet material i sitt skapande och får sin inspiration av vad hon känner och tänker, iakttar och upplever i vardagen. Människan och möten inspirerar, egna erfarenheter som människa, och även materialen hon använder driver henne framåt. Många får sin inspiration från naturen, men Christa berättar att hon snarare får inspiration av människans relation till naturen och inte naturen i sig. Mänsklighetens paradoxala syn på naturen är intressant; hur vi i tanken vill värna om den samtidigt som vi behandlar den som vi gör. Christa motiveras av återvinningstänket och -agerandet. Hon talar om hur antikapitalism och antikonsumtion driver henne vidare i sitt skapande. Hon upplever det intressant hur människan påverkar naturen med sin konsumtionshysteri, fastän man ändå uppskattar naturen stort. Christa berättar att hon läste om ett företag inom vilket man i stället för en ständig strävan efter tillväxt var nöjda över de kunder man hade och värnade om dem. Ett fint och inspirerande tänk, menar Christa.

Just nu jobbar Christa med broderi, där hon återvinner såväl tråd och tyg. De är ärvda och köpta på loppis. Samtidigt som hon även återvinner sitt eget liv genom att brodera byggnader som varit viktiga för henne. Hon fotar byggnaderna och överför dem på tyg. Hon kombinerar sina minnen, tankar, känslor och händelser med platserna och broderar dessa på foton. Ett annat broderiprojekt hon har på gång just nu är att hon broderar på gamla foton med personporträtt, även de hittade på loppis. Christa är även på slutrakan av ett lärlingsstipendium som hon upplever ha varit väldigt givande, ändamålsenligt och kommit vid rätt tidpunkt. Inom en snar framtid planerar hon att ha sin första egna soloutställning, hittills har hon mestadels ställt ut i grupp. Det finns även planer på ett projekt som inkluderar samarbete med seniorer.

Christas konstnärliga arbetsprocess är långsam, vilket ibland kan vara en utmaning, men även en fördel. Det är viktigt att låta arbetet ta sin tid och hinna smälta in i skapandeprocessen, menar Christa. Hon berättar hur hennes kropp brukar rusa framåt i förväg och sedan följer själen efter några dagar senare. "Det tar tid för mig att processa intryck och ett långsamt tempo och arbetssätt passar mig", säger Christa.

Hon har tidigare jobbat som regionkontakt för Konstrundan och varit med som deltagare under två år. De bästa minnena från Konstrundan är nog varje möte under veckoslutet. "Jag uppskattar alla som kommer förbi min ateljé", säger Christa. Hon upplever det viktigt att kunna tipsa om andra besökspunkter och att det är trevligt att möta både nya och gamla bekanta, både inom konstsammanhang och t.ex. personer från hennes barndom som hon inte träffat på länge. Alla möten och överraskningar är berörande och roliga, tillägger Christa.

Under årets Konstrundan kan man möta Christa i hennes ateljé i gamla Tullmagasinet i centrum av Jakobstad, där hon kommer att ställa fram t.ex. broderiarbeten. Hon ser fram emot den fina traditionen att mötas över en kopp kaffe eller två. Christa hoppas få besökare i alla åldrar.

Nicole Hjelt