Camilla Edström Ödemark är född och uppvuxen på Åland och delar idag sin tid mellan Åland och sin ateljé i Oslo. Hon är verksam som professionell bildkonstnär med fokus på skulptur och teckning, där trä är hennes främsta material. Under Konstrundan 2025 kommer Camilla att arbeta i Timmerhuset i Hammarland, där hon skapar skulpturer med traditionell timringsteknik.
Hon har även fått en bit ask som fällts på gravplatsen i Hammarland som hon kommer att jobba med under sommaren. "Det känns väldigt fint att få arbeta i trä som vuxit vid flera generationer Hammarlänningars sista viloplats," säger Camilla. "Samtidigt innebär det en viss press att verkligen göra materialet rättvisa."
I sin konst strävar Camilla efter att lyfta fram träets egna berättelser och fascineras särskilt av dess nedbrytningsprocess – den biologiska transformationen från ett tillstånd till ett annat.
"Det uppstår gärna poesi i det som vid första anblick kan te sig banalt och enkelt," säger hon, och påminner om att inget egentligen försvinner – allt återuppstår i nya former – vilket hon ser som en slags naturlig magi.
Camilla berättar att hennes bakgrund, med rötter både på Åland och i fasta Finland, har präglat henne starkt. Hennes mamma är född i Malung som ligger i svenska Finnskogen och flera i släkten har på olika sätt vandrat över gränsen mellan Sverige, det svenska och Finland. De skulpturer hon arbetar med i Timmerhuset är del av en samutställning som kretsar kring Finnskogen, där alla medverkande konstnärer delar en anknytning till platsen. Utställningen ska visas på Kunstbanken i Hamar, Norge, i slutet av året.
För Camilla var det alltid självklart att konsten skulle spela en central roll i hennes liv – men vägen dit var långt ifrån spikrak, berättar hon. Efter studenten från Ålands lyceum prövade hon olika konstutbildningar i Sverige, innan hon till slut sökte och kom in på Konstfack. När hon var färdigutbildad konstnär drev hon tillsammans med några vänner ett galleri i Stockholm. Hon var även en del av Galleri CC i Malmö en period innan hon flyttade vidare till Oslo, där hon senare tog sin masterexamen.
En av de viktigaste anledningarna till att Camilla valt att återvända till Åland är att miljön spelar en avgörande roll i skapandeprocessen. En ateljé i staden erbjuder färre, eller kanske andra, möjligheter än en rymlig studio på landet. För Camilla ger den lokala förankringen en känsla av trygghet och ro, vilket är viktigt för hennes arbete. Hon betonar att alla de omständigheter som omger en person påverkar hur denne uttrycker sig – platsen och tiden för skapandet formar konstens uttryck och utseende.
Just nu drivs Camilla av utmaningen att få arbeta med ett så monumentalt verk som det hon planerar inför sommaren. Formatet är nytt för henne, då skulpturerna kommer att bli hela 3–4 meter höga – en skala hon inte tidigare arbetat i.
Om valet att arbeta i Timmerhuset berättar Camilla att hon har en personlig koppling till platsen. Under sin uppväxt i Kattby på Åland hade hon sin bästa vän i Mörby, och på väg dit cyklade hon ofta förbi Timmerhuset och fascinerades av dess vackra utseende. I dag rymmer byggnaden flera olika verksamheter, bland annat lokala träarbetare. När möjligheten öppnade sig att hyra ett av utrymmena för sommaren, tvekade hon inte att slå till.
"Jag hoppas att besökarna under Konstrundan kommer med nyfikenhet," säger Camilla. "Att jag får dela med mig av tekniker och material jag arbetar med, och att fina möten ger upphov till nya tankar."