Skomakarmästare Virpi Jääskö och knivsmedsmästare Pasi Jaakonaho
Jag intervjuar Virpi Jääskö och Pasi Jaakonaho i parets hem i Enare kyrkoby. På gården står en ny gemensam verkstad, som är byggd i en sjöcontainer. I den välplanerade ateljén finns två sektioner och båda använder till exempel samma slipmaskiner. Genom att kombinera sina verkstäder har de sparat utrymme, utrustning och kostnader. Samtidigt har de nu sällskap av varandra.
Virpi Jääskö - Taveämmi
Virpi Jääskö har hela sitt liv gjort hantverk. Hon har lärt sig av andra och på många kurser. Kläder och vantar har hon gjort enligt behov. De första traditionella bällingskorna, som görs av renens benpäls, har Virpi gjort redan för över 35 år sedan.
År 2013 begav sig Virpi till Kankaanpää, där en utbildning i väsksömnad skulle ordnas, men den blev inte av. Alltså blev det skor istället och Virpi specialiserade sig på skotillverkning. Hon studerade först vid skomakarskolan till lärling och sedan till skomakarmästare. Virpi har den nordligaste skomakarverkstaden i Finland. Hon gör även en del reparationer och annat läderarbete, som till exempel väskor, men fokus ligger på beställningar av nya skor. Virpi leder även populära skosömnadskurser.
Taveämmi är namnet på Virps företag, det är enarensamiska och betyder nordlig klok kvinna. Virpi arbetar med traditionella skomönster på ett modernt sätt och inspirationen kommer naturligt av behovet att skapa. Hennes favoritmaterial är handgarvat tunt renskinn. Renpäls är vackert och mycket varmt, men arbetskrävande och utmanande eftersom det växer upp till 1700 stycken hår/cm2! Materialen är närproducerade och från de nordiska länderna. Virpi använder inte kromgarvade skinn.
Virpi driver också Arctic Craft School som erbjuder hantverkslektioner av varierande längd, där traditionella tekniker och värdefulla lokala material kombineras med ett modernt formspråk. Gör-det-själv-kit med material finns också tillgängliga.
Enare är Virpis hem, där hon är född och uppvuxen, men hon kan också tänka sig att bo någon annanstans då och då, eftersom hon gillar att resa. Närheten till naturen avspeglas tydligt i valet av material.
Virpis näbbskor baserar sig på hennes egen modell där linjerna spelar en viktig roll. Arbetet är alltid kundorienterat, eftersom varje skopar är en specialbeställning. Hon gör många skor åt andra konstnärer, så samarbete spelar en stor roll och då får kreativiteten mer utrymme. Beställningarna styrs av årstiderna, precis som livet i norr.
Pasi Jaakonaho - Jaakonaho Arts & Design
Pasi Jaakonaho har lång erfarenhet av konsthantverk. Pasi föddes i Haapajärvi. När han arbetade som städare på ett sjukhus i Helsingfors i början av 90-talet tänkte han att han kunde försörja sig på hantverk. Det var också viktigt att det fanns något annat än monetär kompensation som belöning för arbetet. Så han kom till Enare och nuvarande Sameområdets utbildningscentral för att studera hårda material, dvs. trä- och benbearbetning på samiskt vis. Utbildningen omfattade även silver- och stenarbeten.
Till studierna hörde praktiktid, som han gjorde i Haukipudas hos järnsmed Heino Tuomivaara. Därefter drev han en egen smedja i Simo i fyra år. I Kuopio utbildade han sig inom ädelmetall och 2009 flyttade han tillbaka till Enare för att undervisa. Pasi är också utbildad formgivare från Savonia och dessutom har han avlagt både knivsmedsgesäll och -mästarexamen. Han är en av de få knivsmedsmästarna i Finland. Vid sidan av sitt arbete som lektor arbetar han för närvarande med en doktorsexamen och är doktorandforskare. Temat är den finska puukkokniven och Pasi är den första i världen som forskar om den.
Lokala naturmaterial spelar en viktig roll, de är faktiskt utgångspunkten. Insamlingen av material sker kontinuerligt. Pasi tillverkar mest knivar och de byggs upp steg för steg och med känsla. Alla Pasis knivar är unika. De innehåller ofta renhorn, som Pasi graverar för hand. Smidet av bladet, den plastiska formgivningen och eldens kraft är de mest fascinerande aspekterna av hans arbete. Han utför sitt kreativa arbete på deltid, vid sidan av sitt lärarjobb.
“Enare är den bästa platsen att bo på. Själen vilar i den rena naturen, som är en motvikt till arbetet. Det finns också en förvånansvärt rik och internationell kultur här”, säger Pasi.
Pasi är prisbelönt och besöker varje år olika knivmässor i Europa. Han tillverkar också andra konsthantverk. En kvalitetskåsa tillverkad av björkvril, håller över generationer. Pasi har spelat gitarr länge och på senare tid har han lärt sig att tillverka gitarrer på instrumentbyggarskolan i Ikalis. Kanske han i framtiden börjar tillverka också gitarrer.
Gemensamma utmaningar
Jag diskuterade med Virpi och Pasi om utmaningarna med att vara egenföretagare inom den kreativa sektorn. Båda skulle vilja se ett mer generöst pensionssystem för alla kulturarbetare. De vakar över många saker och för vidare kunskap och traditioner. Paret vill också ha nätverk av verkstäder med maskiner och utrustning för att hjälpa nya hantverkare att komma igång med sitt yrke. En modell skulle kunna hämtas från Norge, där det finns duodji (sameslöjds) institut för detta ändamål. Vi diskuterade också vikten av och värdena i kvalitet, hållbarhet, inhemskt och finländskt arbete.
Tid är en annan sak som inte räcker till när man har en mässa på kommande och en massa givande arbeten på gång. Process och material är nyckeln för de båda mästarna och det känns bra att kunna arbeta med händerna. Det är vad de hoppas på för kommande generationer, att det i unga människor ska tändas en gnista när de lär känna arbetsmetoderna. För det här är Konstrundan ett fantastiskt evenemang. Virpi och Pasi välkomnar besökare under Konstrundan till Enare, då den vackra höstperioden är här!