Alexander Salvesen har sedan 2018 arbetat som bildkonstnär på heltid i sin ateljé i Krämertsskog. Ateljén är fylld av konstverk och här finns allt från pyttesmå målningar till större ljuskonstverk.
I Alexanders konst finns en balans av två motpoler, en väldigt minimalistisk med få abstrakta element som ett streck, en färg eller en form. Detta balanserar han med ett oändligt djup av detaljer. Alexander vill skapa en helhet som ger små gåvor och upplevelser för betraktaren, ju längre betraktaren ser på ett konstverk desto mer får hen.
Alexanders huvudmedium är ljus, han tycker att ljus som material är fantastiskt då det också går att kombinera med så många olika material. Ett av hans favoritmedium är traditionellt glasblåsta neonljus, även om han annars gärna leker med spontanitet i konsten så kräver neonljusen en noggrann planering. “Innan ögat får se ljuset får se ljuset måste glasrören planeras och beställas, det i sin tur sätter restriktioner på hur spontan arbetsprocessen kan vara.” Utöver detta så dokumenterar Alexander det han ser och upplever med video och fotografering som han sedan använder i sin konst.
Återkommande teman i Alexanders konst är sinnesförnimmelser och människans förhållande till sin omgivning. Hur vi lever och förhåller oss till hur vi äter, bor och använder oss av olika resurser, både i gott och ont.
I år kommer Alexander att arbeta som residenskonstnär i Korpoström, som möjliggörs av Pro Artibus Stiftelsen. Under residensperioden som pågår långt in på hösten kommer han bland annat att arbeta med neon, vattenbaserade medium och analoga projiceringar. De stora analoga projiceringarna är större beställningsverk som kommer att visas runt om i Finland under hösten och vintern 2025-2026. Ett överhängande tema för årets arbete är Skärgårdshavet, vattnet och havens roll i våra liv.
När Alexander studerade musikvetenskap insåg han att han inte vill vara den som analyserar andras verk utan han vill skapa eget, att ta material och göra något helt nytt och skapa ett intryck. Även om detta var en viktig insikt för honom, så berättar Alexander att privilegiet att växa upp med föräldrar från en kreativ bakgrund har visat honom att det är möjligt att vara konstnär.
Under årets Konstrunda hoppas Alexander att folk tar en eftermiddag eller två och besöker konstnärernas ateljéer. “Vi lever i en tid där Finlands kulturliv aldrig har pressats så här mycket, så det är nu extra viktigt för besökare att föra dialog med konstnärer och kulturarbetare. Man får såklart också besöka ateljéer utan samtal om konst men det uppskattas säkert” uttrycker Alexander. Han tycker det är spännande att höra hur folk tolkar hans konstverk och hoppas kunna fånga något som folk känner igen. Samtidigt är hans ateljé ett tryggt ställe, du behöver inte veta något om konst eller förstå den. Alexander påminner om att Konstrundan är ett bra evenemang att lära sig om konstnärskapet, som besökare kan man se “behind the scenes”, få se hur en palett ser ut, att bara få vara i en ateljé och uppleva det hela.
I Alexanders ateljé finns det konst att köpa i alla prisklasser, från postkort till större verk. Utöver det har besökarna möjlighet att se konst som ställs ut för första gången, det kommer att finnas många verk som ingen har sett tidigare.