Li Taigas rötter ligger djupt förankrade i Österbotten, i ett finlandssvenskt folk som präglats av hård arbetsmoral och stark religiös övertygelse. Hennes barndom präglades också av den kulturen. Hon minns en kompis till henne som, då de var i sexårs-åldern drömde om att bli konstnär. Det var det löjligaste Taiga hört. ”Sådana fanns väl inte ens på riktigt?” Hon skulle gifta mig med en kobonde och driva jordbruk – ha ett riktigt arbete. Men efter många kringelikrokar blev det kultur hon började studera. Dagiskompisen med konstnärsaspirationer är stadgad på en bondgård idag, medan Li lever ett kringflackande konstnärsliv. ”Som det kan gå!”
Taigas arbetsprocess är i början ofta vild och fragmentarisk. Innerst inne är hon en eftertänksam människa med ett stort kontrollbehov. Då Li entrar sin ateljé försöker hon släppa ambitionerna och se arbetsytan som en konceptuell lekplats. Förr eller senare kommer det uppstå intressanta fragment och röda trådar att nysta i - då kan hon börja jobba mer strukturerat och målmedvetet. Hon har plitat ner den svenska konstnären Jesper Walderstens fem ledord på sin studiovägg: kravlöshet, kaos, kvantitet, kunskap, kärlek.
När Taiga var barn skrev hon ofta listor och tyckte om att samla och sortera saker. Li tror hennes konst är en slags förlängning på det – ett sätt att dokumentera tillvaron för att kunna leva i den. I sin process är också aspekter som ekologisk och social hållbarhet viktigt, även om det sällan är konkret uttalat.
Taiga har svårt att ge ett konkret svar på frågan om för vem hon skapar konst för, annat än att hon gör konst för den som behöver den. Konst och kultur har ofta kommit till hennes undsättning då allt tyckts sig hopplöst. ”Kulturen bygger broar mellan människor som kan sträcka sig bortom aspekter som tid och rum. Den som betraktar konsten är därför minst lika viktig som konstnären själv.”
Det som driver och motiverar Taiga är en jämn balans mellan “input” och “output”: att lära sig nya saker, ta del av människors berättelser, se nya platser men också att kunna dra sig tillbaka och skapa en tyst, kravlös miljö där hon får kontemplera och smälta intryck. Eftersom vårt samhälle ser ut som det gör drivs hon förstås också av att kunna helt eller delvis leva på det hon gör: pengar.
Li Taigas konst har visats såväl på grupputställningar som på separatutställningar de senaste åren. Hon har också bidragit med både texter och visuellt material till böcker och tidskrifter under de senaste åren. På hennes hemsida försöker hon uppdatera kring vad som är aktuellt inom den närmsta framtiden.
Just nu jobbar Taiga på en serie målningar i äggtempera som förhoppningsvis ska ställas ut i sin helhet nästa år, lite smakprov finns att fås redan på Konstrundan! Dessutom har hon nyss beviljats ett 11 månader långt praktikstipendium på Finlands kulturinstitut i Tallinn. Hon arbetar därför hårt på att lära sig behärska estniska.
Li hoppas få upptäcka nya, för henne ännu okända konstnärer och konstintresserade – och dessutom få chansen att träffa redan bekanta kollegor och vänner på årets Konstrunda. ”Det blir kul!”