Efter att studerat guldsmedsartesan började hon experimentera och utforska olika material och tekniker, då hon kände att hon inte ville binda sig till metaller och traditionella guldsmedstekniker. Hon har utbildat sig till artenom genom det kom hon i kontakt med olika hantverkstekniker. Hon började experimentera med återanvända material såsom t.ex. cykeldäck och tyger. Att skapa med händerna har alltid varit viktigt för Alexandra, och redan som barn var hon intresserad av smycken.
För sju år sedan flyttade Alexandra Lindqvist med familjen till Juva, då hennes sambo tog över släktgården. I och med det lärde hon sig tuftning. Tuftning används traditionellt som teknik för att skapa mattor, det går ut på att man med en nål för in garn genom ett finmaskigt nät. På andra sidan av nätet bildas det ett mönster. I ett arbetsrum på gården skapar hon färggranna smycken både med traditionella tekniker och genom tuftning, hon inspireras av färger och former. Också tanken att smycke bärs och kontakten till kroppen fascinerar Alexandra. Inspirationen kan komma från detaljer i omgivningen och på bondgården är naturen alltid nära till hands.
När idéen till smycket är klar gör hon skisser av det på papper och flyttar sedan den färdiga skissen över till ett nät. Hon säger att hon ofta har en ganska klar plan för verket. För tillfället jobbar hon på en serie halsband i olika färgkombinationer och broscher. Verken kommer vara sådana som kan bäras på kroppen men som också kan användas som väggbonader. I sommar ställer hon ut sina verk i Juva och i oktober i St. Michels. I år i mars deltog Alexandra i smyckekonstföreningens utställning på Kabelfabriken i Helsingfors och i och med det köpte statens konstverkskommission ett verk, vilket hon är mycket glad över. För framtiden har hon som mål att delta i utställningar utomlands och att bredda sitt nätverk och aktivt delta i utställningar.
Alexandra startade eget företag då hon fick guldsmedsartesanexamen och jobbade med det på heltid i några år. Under den tiden gjorde hon serietillverkning av smycken. I och med familjebildandet hade hon en paus med det egna skapandet. För ett par år sedan började Alexandra fokusera mer på den konstnärliga sidan och har nu kunnat göra det bland annat med hjälp av arbetsstipendium.
Under Konstrundan kommer besökarna att få bekanta sig med Alexandras arbetsrum, köpa smycken, följa med hur hon arbetar och pröva på tuftning. Hon har varit med i Konstrundan ett år tidigare och tycker det är roligt att träffa kunderna och diskutera med dem och visa arbetsprocessen.