Västra Nyland: Ville Heimala

13.05.2025 kl. 10:56
"I ateljén är det lätt att se processen bakom konstverken. Det är spännande att höra vad människor tycker om mina verk och att få höra deras tolkningar och tankar om vad verken väcker hos dem. Det är roligt att träffa nya människor – och också gamla bekanta."

Ville Heimala är en skulptör som bor och arbetar i Lapinkylä. Ursprungligen är han biolog till utbildningen, men konsten har alltid funnits med i bakgrunden. Heimala har också länge arbetat som utställningsplanerare, bland annat vid Luomus (Naturhistoriska centralmuseet).

Med tiden ville Ville arbeta mer med händerna och utgå från sina egna förutsättningar – på ett sätt där naturen fortfarande spelar en stark roll. Som skulptör kan han nu uttrycka sig friare och forma sina tankar på sitt eget sätt.

Heimala arbetar främst med keramik i sitt konstnärliga arbete. Hans stil är rik och detaljerad, där realistiska och abstrakta eller semiabstrakta element kombineras. Han bygger ofta sina verk av små delar som tillsammans bildar mångdimensionella helheter. Hans stil är starkt inspirerad av jugend, särskilt den finska nationalromantiken, och konstnärer som Akseli Gallen-Kallela och Gustav Klimt är starka förebilder.

Att arbeta med keramik innebär vissa utmaningar – en av dem är de överraskningar som bränningen i ugnen kan medföra. Ibland kan slutresultatet skilja sig från det planerade, särskilt vid nya experiment, men sällan behöver ett verk göras helt om. Heimala upplever att man i keramiken måste acceptera en viss grad av oförutsägbarhet.

Heimala skapar främst egna konstverk och beställningsarbeten, och på senare tid även offentliga verk. Vid sidan av arbetar han med utställnings- och grafisk design, kuratering och illustration.

Naturen i stort samt folkkonst är ständiga inspirationskällor för honom, både till form och innehåll. Just nu vill han skapa mångfacetterade djur- och naturskulpturer. I maj 2025 öppnar Heimalas utställning Biodiversity på keramikmuseet KWUM, där han presenterar mer exotiska varelser och helheter på temat biologisk mångfald. Utställningen på keramikmuseet KWUM i Fiskars pågår fram till 28:e september. 

Under Konstrundan ser Heimala fram emot att visa sitt arbete och berätta om sina keramiska verk och sin konstnärliga process. Han demonstrerar gärna för besökare hur man arbetar med keramik, vad det innebär och hur leran förvandlas till ett keramiskt verk i ugnen – lite som sten.

Enligt Ville är det under Konstrundan särskilt intressant att möta människor som är intresserade av konst och hans arbete. Det är fint när mötet sker i konstnärens ateljé – då är det ofta lättare att närma sig konstnären och hens process än i ett galleri.

"I ateljén är det lätt att se processen bakom konstverken. Det är spännande att höra vad människor tycker om mina verk och att få höra deras tolkningar och tankar om vad verken väcker hos dem. Det är roligt att träffa nya människor – och också gamla bekanta."

För närvarande arbetar Ville Heimala med ett offentligt verk till kultur- och naturstigen i Lappajärvi. Under våren kommer fem skulpturer att installeras, och en invigning är planerad. Han arbetar också med ett skulpturprojekt i Esbo.

Nicole Hjelt